PFAS - ”evighedsstofferne”

Hvordan undgår du PFAS i dine gummikomponenter?

Debatten om PFAS fylder rigtig meget i medierne for tiden, og du har med garanti selv overvejet, hvordan du undgår, at dine produkter indeholder disse såkaldte ”evighedsstoffer”. Det er en jungle uden lige at navigere i, og det kan være svært at bevare overblikket. Hos AVK GUMMI følger vi udviklingen nøje for at sikre fuld overensstemmelse, og vi arbejder målrettet på at udfase brugen af PFAS i takt med lovgivningen – også uden for Europa. Som det er lige nu, indeholder mindre end 5% af det gummi, vi fremstiller PFAS (målt i kg). Derfor har vi et bredt kendskab til alternative gummipolymerer og kan hjælpe dig med at vælge den helt rigtige gummipolymer til dit produkt, så dine kunder kan føle sig i trygge hænder.

Hvis vi skal dykke lidt ned i definitionen af PFAS (per- og polyfluoralkylstoffer) består disse af en stor gruppe kemiske stoffer, der er karakteriseret ved at have mindst én kulstof-fluorbinding. Kulstof-fluorbindingen er den stærkeste kemiske binding i organisk kemi og er således ekstremt stabil og modstandsdygtig over for nedbrydning. Dette betyder, at PFAS har mange gode egenskaber, såsom vand-, olie-/fedt- og pletafvisning; modstand mod høje temperaturer, tryk, stråling og kemikalier; lav friktion; og termisk og elektrisk isolering. Derfor anvendes PFAS i en lang række produkter og kan næsten med garanti findes både i dit private hjem og i din virksomhed.

En ulempe ved den ekstreme stabilitet og modstandsdygtighed er dog, at PFAS ikke nedbrydes efter endt brug, men ophobes i miljøet. Derfor kaldenavnet ”evighedsstoffer”. Gennem årene har videnskabelig dokumentation vist, at et stigende antal PFAS-stoffer udgør en risiko for sundhed og miljø. Derfor er der stor fokus på at begrænse brugen af disse stoffer.

 

Download white paper her, hvis du har brug for hjælp og ønsker yderligere information om PFAS, herunder eksisterende og fremtidig lovgivning.